De Jaguar I-PACE Challenge: Climate Without Borders boegbeeld Jill Peeters doorkruist 5 landen op één enkele laadbeurt

  • De Jaguar I-PACE heeft zijn dagelijkse gebruiksgemak bewezen door met een enkele batterijlading 5 landen te doorkruisen.
  • Jill Peeters, oprichtster van Climate Without Borders zit aan het stuur van de auto en pikt onderweg verschillende gasten op die elk op hun manier geconfronteerd werden met extreme weersomstandigheden.
  • Met deze roadtrip bewijst de I-PACE zijn efficiëntie, raffinement en praktisch karakter.
  • Technologieën, zoals Smart Climate, Eco Mode en het navigatiesysteem dat rekening houdt met het energieverbruik helpen bestuurders om elke batterijlading optimaal te benutten zonder aan comfort of rijplezier in te boeten.
  • De hele rit werd in beeld gebracht, de episodes kan u hier bekijken: https://youtu.be/CcS-RYwF04g

Antwerpen - De Jaguar I-PACE heeft zijn dagelijkse gebruiksgemak gedemonstreerd door met een enkele batterijlading 5 landen te doorkruisen bij winterse temperaturen. Jill Peeters, weervrouw bij VTM en oprichtster van klimaatorganisatie “Climate Without Borders” nam plaats aan het stuur van de I-PACE en pikte onderweg verschillende gasten op die te maken kregen met extreme weersomstandigheden.

De tocht bracht haar van Frankrijk naar Nederland en deed onderweg ook Luxemburg, België en Duitsland aan. In totaal werd er 326 km afgelegd en werd de eindstreep gehaald met nog 29 km op de teller. Voor deze uitdaging gebruikte de I-PACE snelwegen en moest hij winterse temperaturen trotseren om het eindpunt van de reis te bereiken (Maastricht, Nederland).

Met deze Challenge wil Jaguar elektrisch rijden onder de aandacht brengen en aantonen dat consumenten niet moeten inboeten op hun gebruiksgemak. Vaak is er nog veel twijfel bij de autonomie van een elektrische autobatterij. Vragen als “hoe ver kan ik rijden” en “hoe en waar kan ik mijn auto opladen” blijven voor velen onbeantwoord en vormen een struikelblok voor de aanschaf van een elektrische auto.

Om ervoor te zorgen dat bestuurders elke batterijlading optimaal kunnen benutten, beschikt de I-PACE over tal van technologieën die de energie-efficiëntie optimaliseren. De I-PACE beschikt over een batterij van 90 kWh die voor vertrek gekoeld of opgewarmd kan worden (al naar gelang de weersomstandigheden) terwijl het EV-navigatiesysteem steeds de ideale elektrische route uitstippelt. Bovendien kunnen eigenaars de batterij in nauwelijks 45 minuten voor 80 procent opladen aan een snelle gelijkstroomlader (100 kW). Thuis opladen kan aan een WallBox op wisselstroom (7 kW), die dezelfde laadstatus in iets meer dan tien uur bereikt – ideaal voor een nachtelijke oplaadbeurt.

Met deze actie wilde Jaguar aantonen dat de overgrote meerderheid van de bestuurders perfect gebruik kunnen maken van een elektrische auto voor hun dagelijkse verplaatsingen.

Extreme omstandigheden

Jill Peeters was meteen enthousiast om deze uitdaging aan te gaan. Ze richtte in 2017 “Climate Without Borders” op, een milieuorganisatie die vandaag 140 weerpresentatoren verenigt over 110 landen. De bedoeling is om deze op te leiden en te motiveren, zodat ze hun vermogen om hun volgers, kijkers en fans te bereiken, maximaliseren en zo een grotere bewustwording rond de klimaatsverandering te realiseren. De organisatie kreeg intussen de erkenning van de Verenigde Naties, WMO, IPCC en UNFCCC, en wordt ondersteund door onder meer de Vlaamse onderzoeksinstellingen VITO, IMEC en ITG. Jill Peeters mocht begin deze maand met Climate Without Borders nog de prijs voor ‘Beste Klimaatoplossing’ in ontvangst nemen. “In de nabije toekomst zullen we steeds meer geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden. Climate Without Borders ondersteunt acties die een betere, duurzamere wereld voor iedereen kunnen creëren. Het aanmoedigen van elektrisch rijden is dan ook één van de belangrijke acties in het kader van duurzaamheid”, aldus Jill Peeters.  

Onderweg krijgt Jill enkele gasten in de auto die zelf geconfronteerd werden met extreme weersomstandigheden. Timmy Haubrechts, een heftruckchauffeur die afgelopen erg veel last hat van de hitte en de kranten haalde met zijn ludieke actie om afkoeling te zoeken in de  koelcel van Colruyt rijdt mee, net als Myrko Simoens en Laura Leemans, allebei actief in de scouts, en wijnmaker Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck.

Ook Steven Peleman, Strategy & Innovation Director bij Deloitte, mocht met Jill Peeters meerijden in de I‑PACE. Zijn surf- en skipassie maken hem in het bijzonder gevoelig voor het behoud van een leefbare wereld, wat hem deed besluiten zijn ervaring en opleiding helemaal in die richting in te zetten. Zijn aandacht en specialisatie gaat in het bijzonder uit naar uitdagingen waarbij bedrijven zichzelf volledig moeten heruitvinden, eerst via de product portfolio, vervolgens via hun onderzoek- en ontwikkelingsportfolio, hun business model tot tenslotte hun nieuwe identiteit, dit alles gecombineerd met een hoer doel. Duurzaamheid, klimaatverantwoordelijkheid of circulariteit zijn zulke doelen.

Steven licht toe: “Momenteel werk ik bijvoorbeeld aan een oplossing die je “molecules as a service” kan noemen. De essentie is dat zowel in mobiliteit en huisvesting het concept eigendom steeds meer vervangen wordt door gebruiksrecht. Dit recht hangt samen met recycleren en up cycling zodat ook grondstoffen zoveel mogelijk al dan niet verschillende levenscycli krijgen. Van lineair naar circulair denken.”

Bart Muys, onderzoeker aan de KU Leuven gespecialiseerd in bos, natuur en landschap, was eveneens te gast en onderstreept het belang van elektrisch rijden: “Het is belangrijk dat pionierbedrijven aan de kar trekken om de (auto-) industrie duurzamer te maken, onder meer door in te zetten op elektrificatie. Het is van essentieel belang om een tijdige transitie te realiseren naar een wereld waarin de uitstoot drastisch wordt teruggedrongen.”

De hele trip werd in beeld gebracht en de verschillende episodes kunnen worden bekeken op YouTube: 

https://youtu.be/CcS-RYwF04g
https://youtu.be/cc-cph86jik
https://youtu.be/JVSGZgOJG2E
https://youtu.be/JFo_BTxSHzs
https://youtu.be/RVJwXaxALbw

PB JAGUAR I-PACE CHALLENGE JILL PEETERS.pdf

PDF - 261 Kb

Isabelle Michiels

PR Manager/Responsable RP, Jaguar Belgium

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JAGUAR

Over Jaguar

Jaguar bouwt al sinds 1935 spectaculair mooie luxewagens, gedreven door zijn passie om het leven van zijn klanten nog specialer te maken. Het huidige Jaguar-gamma omvat de berlines XE en XF, de XF Sportbrake, de sportwagen F-TYPE, de prestatie-SUV F-PACE, de compacte prestatie-SUV E-PACE en de zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE. Vanaf 2025 zal Jaguar uitgroeien tot een modern, zuiver elektrisch luxemerk met een spectaculair nieuw gamma van emotioneel aantrekkelijke designs en baanbrekende technologieën van de volgende generatie. De reis naar elektrificering is al goed ingezet, met een gamma mild- en plug-inhybrides en volledig elektrische modellen dat vandaag verkrijgbaar is.

 


Newsrooms

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX