DE JAGUAR I-PACE: DEFINITIE VAN ‘CAR’ IN OXFORD ENGLISH DICTIONARY IS TOE AAN HERZIENING

  • Jaguar roept de Oxford English Dictionary en Oxford Dictionaries op hun online definitie van het woord ‘car’ te updaten.
  • Volgens de huidige online definitie kan een ‘car’ enkel aangedreven worden door een ‘verbrandingsmotor’.
  • De volledig elektrische Jaguar I-PACE werd in april uitgeroepen tot World Car of the Year 2019, maar volgens de huidige definities is hij geen ‘car’.
  • Jaguar moedigt iedereen aan via de sociale media (#RedefineTheCar) te laten weten wat de definitie van het woord ‘car’ zou moeten zijn.
  • Meer informatie over de Jaguar I-PACE op www.jaguar.be.

 

Woensdag 14 augustus 2019, Antwerpen: Jaguar leidt een campagne om de Oxford English Dictionary (OED) en Oxford Dictionaries (OxfordDictionaries.com) hun officiële online definities van het woord ‘car’ te laten veranderen.

De I-PACE, de volledig elektrische performance-SUV van Jaguar, is World Car of the Year en European Car of the Year 2019, maar strikt genomen valt de nuluitstootwagen niet onder de definitie van ‘car’.

De OED, het belangrijkste historische woordenboek van de Engelse taal, definieert een ‘car’ in zijn online woordenboek als: ‘een voertuig voor de weg aangedreven door een motor (gewoonlijk een verbrandingsmotor) dat bedoeld is om een bestuurder en een klein aantal passagiers te vervoeren, gewoonlijk twee wielen vooraan en twee wielen achteraan heeft, en in het bijzonder privé, commercieel of tijdens de vrije tijd gebruikt wordt.’

De huidige definitie van ‘car’ op OxfordDictionaries.com, een verzameling online woordenboeken van Oxford University Press (OUP), de uitgeverij van de University of Oxford, is dan weer: "een voertuig voor de weg, doorgaans met vier wielen, aangedreven door een verbrandingsmotor, dat een klein aantal personen kan vervoeren."

Om de situatie recht te zetten, heeft Jaguar een formele aanvraag ingediend bij de OED en OxfordDictionaries.com om bijkomende aandrijvingsvormen, waaronder elektrische voertuigen, in de definities te laten opnemen.

David Browne, head of Jaguar Land Rover’s naming committee, verklaarde: "Over de naam van elke nieuwe auto of technologie wordt grondig en lang nagedacht zodat die consumentvriendelijk is. Het is dus een verrassing om vast te stellen dat de definitie van 'car' een beetje achterhaald is. We nodigen de Oxford English Dictionary en Oxford Dictionaries daarom uit hun online definitie te updaten, zodat die beter aansluit bij de verschuiving van klassieke verbrandingsmotoren naar duurzamere aandrijflijnen."

De Oxford English Dictionary wordt wijd en zijd beschouwd als de erkende autoriteit voor de Engelse taal. Het woordenboek is een onovertroffen referentie voor de betekenis, geschiedenis en uitspraak van 600.000 woorden – uit het verleden en van nu – van overal uit de Engelssprekende wereld.

Jaguar onthulde vorig jaar de I-PACE, zijn eerste volledig elektrische wagen, die duurzame sportwagenprestaties combineert met geavanceerde artificiële intelligentie en het praktische karakter van een SUV met vijf zitplaatsen.

Met zijn hypergeavanceerde lithium-ionbatterij van 90 kWh, twee door Jaguar ontwikkelde elektrische motoren en een op maat gemaakte structuur van aluminium sprint de I-PACE van 0 naar 100 km/u in 4,5 seconden en heeft hij een rijbereik tot 470 kilometer (WLTP).

Terwijl zowel de Oxford English Dictionary als Oxford Dictionaries de aanvraag bekijken, moedigt Jaguar iedereen aan de campagne te steunen door zich af te vragen wat de definitie van het woord ‘car’ zou moeten zijn. Laat Jaguar weten wat die volgens u zou moeten zijn op Twitter, Facebook en Instagram met de hashtag #RedefineTheCar.

Meer informatie over de Jaguar I-PACE vindt u op www.jaguar.be.

EINDE


Sociale mediakanalen van Jaguar:

www.facebook.com/JaguarBelux
www.instagram.com/jaguarbelux/
https://www.youtube.com/user/JaguarBELUX

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com of neemt u contact op met:

Annick Van Cauwenberge
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T: 03 241 11 35
M : 0476 319 629
E : [email protected]


PB - Jaguar I-PACE - definitie van 'car' is toe aan herziening.pdf

PDF - 633 Kb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JAGUAR

Over Jaguar

Jaguar bouwt al sinds 1935 spectaculair mooie luxewagens, gedreven door zijn passie om het leven van zijn klanten nog specialer te maken. Het huidige Jaguar-gamma omvat de berlines XE en XF, de XF Sportbrake, de sportwagen F-TYPE, de prestatie-SUV F-PACE, de compacte prestatie-SUV E-PACE en de zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE. Vanaf 2025 zal Jaguar uitgroeien tot een modern, zuiver elektrisch luxemerk met een spectaculair nieuw gamma van emotioneel aantrekkelijke designs en baanbrekende technologieën van de volgende generatie. De reis naar elektrificering is al goed ingezet, met een gamma mild- en plug-inhybrides en volledig elektrische modellen dat vandaag verkrijgbaar is.

 


Newsrooms

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX