EEN TWEEDE LEVEN: JAGUAR I-PACE-BATTERIJEN VOEDEN EMISSIEVRIJE ENERGIEOPSLAGEENHEID

  • Jaguar drijft energieopslagunit aan: Mobiel opslagsysteem voor batterijenergie (ESS) van Pramac ontwikkeld met ‘second life’-batterijen uit de Jaguar I-PACE
  • Gebruik van hernieuwbare elektriciteit: ESS wordt opgeladen met zonnepanelen
  • Technologie bewezen door het raceteam: Eenheid die door Jaguar TCS Racing werd getest voor het Wereldkampioenschap ABB FIA Formule E 2022 demonstreert cyclische technologieoverdracht van race naar weg naar race
  • Duurzaam en efficiënt: Jaguar I-PACE-batterijen zijn geschikt voor een tweede en derde levenscyclus dankzij geavanceerde technologie

Dinsdag 15 maart 2022, Antwerpen – Samen met Pramac bouwde het ontwikkelingsteam van Jaguar een emissievrije energieopslageenheid met ‘second life’-batterijen uit prototypes en testexemplaren van de Jaguar I-PACE.

technologie, dat de naam Off Grid Battery Energy Storage System (ESS) kreeg, bestaat uit ​
lithium-ioncellen van anderhalve Jaguar I-PACE-batterij en levert emissievrije stroom waar de toegang tot de netstroom beperkt of onbeschikbaar is. Om haar capaciteiten te belichten, zette TCS Racing de eenheid in bij de voorbereiding op het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap 2022 tijdens de tests in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De eenheid dreef er de baanbrekende diagnoseapparatuur aan, waarmee het team de circuitprestaties van de racewagens analyseert, en leverde tevens extra stroom aan de pitgarage van Jaguar.

Met de tests en validatie van het Off Grid Battery ESSdemonstreerde Jaguar TCS Racing de cyclische technologieoverdracht van race naar weg naar race (race-to-road-to-race). Eerder resulteerde de ervaring van Jaguar TCS Racing al in een update van software-over-the-air (SOTA) voor I-PACE-klanten, die het reële rijbereik met 20 kilometer verlengde. En nu worden nieuwe gebruikscases voor het Off Grid Battery ESS geëvalueerd in het kader van het programma van het raceteam. Op 9 en 10 april gaan de lichten op groen voor de vierde en vijfde ronde van het wereldkampioenschap formule E in Rome.

Het grootste ESS-systeem heeft een capaciteit tot 125 kWh – ruim voldoende om de meermaals bekroonde, zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE van Jaguar volledig op te laden of om een doorsnee gezinswoning een week en half lang van stroom te voorzien. De eenheid, die wordt opgeladen met zonnepanelen, is een autonome oplossing die bestaat uit een batterijsysteem gekoppeld aan een bi-directionele omvormer en de bijbehorende besturingssystemen. De eenheden worden ook te huur aangeboden en zijn uitgerust met laadaansluitingen voor elektrische voertuigen (Type 2) met dynamische sturing. Ze hebben een vermogen tot 22 kW wisselstroom om de wagen op te laden.

Door batterijen een tweede leven te geven nadat ze uit de voertuigen zijn verwijderd, kan vroegtijdige recyclage worden vermeden en kan een consistente toevoer van zeldzame materialen worden verzekerd. De lithium-ionbatterij met een capaciteit van 90 kWh biedt een rijbereik tot 470 km (WLTP-cyclus) in de Jaguar I-PACE, die met zijn vermogen van 294 kW/400 pk en zijn instantkoppel van 696 Nm in nauwelijks 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u sprint. De batterij werd tevens zo ontwikkeld dat haar uitmuntende prestaties en efficiëntie worden aangevuld met een al even uitzonderlijke duurzaamheid. Kopers van de I-PACE genieten de garantie dat hun batterij gedurende acht jaar of 160.000 km ten minste 70 procent van haar oorspronkelijke capaciteit behoudt.

Deze geavanceerde technologie maakt de batterij van de I-PACE perfect geschikt voor een tweede en zelfs derde levenscyclus in toepassingen met een laag energieverbruik wanneer de batterijgezondheid niet meer beantwoordt aan de strenge eisen van een elektrisch voertuig. Wanneer de batterij het einde van zijn bruikbare levensduur bereikt, is ze voor 95 procent recycleerbaar.

Jaguar TCS Racing werkt niet alleen samen met marktleiders zoals Pramac, maar heeft ook zijn langetermijntoekomst aan het Gen3-tijdperk van de Formule E gekoppeld. Het team zal Jaguar Land Rover verder helpen om duurzame nieuwe technologieën te ontwikkelen, nieuwe kwaliteitsmaatstaven te bepalen met zijn partners en de renaissance van Jaguar als volledig elektrisch luxemerk vanaf 2025 te ondersteunen.

Andrew Whitworth, Battery Manager, Circular Economy Team bij Jaguar Land Rover, verklaarde: “Deze aankondiging is een fantastisch voorbeeld van de manier waarop we zullen samenwerken met marktleiders om onze duurzame toekomst te realiseren en een echte circulaire economie te creëren. We zijn verheugd te kunnen samenwerken met Pramac om de ‘second life’-batterijen van de Jaguar I-PACE te gebruiken om draagbare emissievrije energie te leveren en dit seizoen van Jaguar TCS Racing te ondersteunen. Dat was een uitstekende gelegenheid om te laten zien waartoe deze eenheden in staat zijn.”

James Barclay, teambaas van Jaguar TCS Racing, verklaarde: “De Formule E is al sinds zijn oprichting de eerste netto koolstofvrije sport ter wereld. Jaguar TCS Racing streeft er altijd naar om onze koolstofvoetafdruk te verminderen en het opslagsysteem biedt ons de mogelijkheid om een innovatieve oplossing voor hernieuwbare energie te testen. Het gebruik van ‘second life’-batterijen van de Jaguar I-PACE maakt deze duurzame cirkel compleet en is een concreet resultaat van de ‘Race To Innovate’-missie van het team.”

Danny Jones, directeur van Pramac zei: “Het was een voorrecht om zo nauw samen te werken met Jaguar Land Rover, dat ons in grote mate heeft ondersteund in ons streven om met succes een robuust product en een commercieel haalbare businesscase uit te bouwen met ‘second life’-modules uit elektrische voertuigen. ​ Dat brengt een nieuw element in het duurzaamheidsverhaal van een fabrikant gespecialiseerd in energie-efficiënte en koolstofreducerende technologie. We kijken ernaar uit om de reis met Jaguar Land Rover voort te zetten en innovatieve laadoplossingen aan te bieden om de elektrificering van hun toonaangevende voertuigen te ondersteunen.”

EINDE
Persbericht_EEN TWEEDE LEVEN- JAGUAR I-PACE-BATTERIJEN VOEDEN EMISSIEVRIJE ENERGIEOPSLAGEENHEID.pdf

PDF - 365 Kb

Sociale mediakanalen van Jaguar:

www.facebook.com/JaguarBelux
www.instagram.com/jaguarbelux/
https://www.youtube.com/user/JaguarBELUX

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com ​ of neemt u contact op met:

Annick Van Cauwenbergewww.instagram.com/jaguarbelux/
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T: 03 241 11 35
M : 0476 319 629
E : [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JAGUAR

Over Jaguar

Jaguar bouwt al sinds 1935 spectaculair mooie luxewagens, gedreven door zijn passie om het leven van zijn klanten nog specialer te maken. Het huidige Jaguar-gamma omvat de berlines XE en XF, de XF Sportbrake, de sportwagen F-TYPE, de prestatie-SUV F-PACE, de compacte prestatie-SUV E-PACE en de zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE. Vanaf 2025 zal Jaguar uitgroeien tot een modern, zuiver elektrisch luxemerk met een spectaculair nieuw gamma van emotioneel aantrekkelijke designs en baanbrekende technologieën van de volgende generatie. De reis naar elektrificering is al goed ingezet, met een gamma mild- en plug-inhybrides en volledig elektrische modellen dat vandaag verkrijgbaar is.

 


Newsrooms

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX