JAGUAR CLASSIC ONTHULT ‘E-TYPE 60 COLLECTION’: EERBETOON AAN ZESTIGSTE VERJAARDAG VAN ICONISCHE SPORTWAGEN

De Jaguar E-type 60 Collection viert de lancering van de E-type in maart 1961 met een eerbetoon in de vorm van een exclusieve, beperkte reeks.

 • Op 15 maart viert Jaguar de zestigste verjaardag van de iconische E-type, een instant sensatie vanaf de lancering en de belichaming van de Swinging Sixties.
 • Jaguar Classic creëerde een beperkte reeks, bestaande uit zes paren van gerestaureerde E-types 3.8, geïnspireerd op de iconische ‘9600 HP’ en ‘77 RW’ die de sportwagen in 1961 voorstelden op het salon van Genève. Elk paar wordt de ​
  ‘E-type 60 Collection’ genoemd.
 • De zes op de ‘9600 HP’ geïnspireerde E-type 60 Edition coupés zijn afgewerkt in de unieke lak ‘Flat Out Grey’, met een interieur in soepel zwart leder en details die hulde brengen aan 1961.
 • De zes naar de ’77 RW’ verwijzende E-type 60 Edition roadsters hebben de unieke koetswerkkleur ‘Drop Everything Green’, een lederen interieur in de kleur Suede Green en details die een eerbetoon zijn aan 1961.
 • Specifieke designelementen zijn onder meer het herdenkingslogo ‘E-type 60’ op het motorkaplabel, de brandstofdop, de chassisplaat en de wijzerplaat in de toerenteller, ontwikkeld in samenwerking met Jaguar Design Director Julian Thomson.
 • De op maat ontworpen, gegraveerde middenconsoles van kunstenaar King Nerd vormen een eerbetoon aan de epische roadtrips van Jaguar-testrijder Norman Dewis en PR-man Bob Berry om in 1961 de E-types naar de lancering in Genève te brengen.
 • Elke E-type 60 Edition beschikt over een speciaal ontwikkelde, kort gespreide handgeschakelde vijfversnellingsbak, die wordt gekoppeld aan Jaguars 3,8 liter grote XK-zescilinder-in-lijn.
 • Subtiele upgrades voor meer gebruiksgemak zijn het Jaguar Classic-infotainmentsysteem met satellietnavigatie en bluetooth-connectiviteit, het roestvrijstalen uitlaatsysteem, de elektronische ontsteking en de opgewaardeerde koeling met een lichtmetalen radiator.
 • In de zomer van 2022 zullen de zes klanten en hun gasten met hun auto’s deelnemen aan een unieke rit van Coventry naar Genève om hun eigen E-type-herinneringen te creëren.
 • Klanten dienen eventuele vragen aan Jaguar Classic te richten via: www.jaguar.com/classic, +44 (0) 2476 566 600, [email protected]
 • Voor regelmatige updates over Jaguar Classic, inclusief de evolutie van de E-Type 60 Collection, gelieve het officiële account @Jaguar.Classic op Instagram te volgen.

 

12 maart 2021, Antwerpen – Jaguar Classic onthulde zopas zijn eerste duo’s van E-type 60 Collection-wagens en publiceerde alle uitrustingsdetails van de twaalf vakkundig gerestaureerde en aantrekkelijk opgewaardeerde E-types 3.8, gebouwd om de zestigste verjaardag van de iconische sportwagen te vieren.

De E-type beleefde zijn wereldpremière op 15 maart 1961 in Genève (Zwitserland). De publieksreacties op de enige beschikbare coupé voor testritten waren zo overweldigend dat Jaguar 's nachts in allerijl een tweede E-type, een roadster, van Coventry naar Genève bracht.

Zes decennia later brengt de E-type 60 Collection hulde aan deze twee legendarische wagens: de coupé ‘9600 HP’ in Opalescent Gunmetal Grey, die door Bob Berry plankgas (‘flat out’) naar Genève werd gereden voor de lancering, en de roadster ‘77 RW’ in British Racing Green, waarvoor Norman Dewis alles moest laten vallen (‘drop everything’) om hem tegen de volgende dag in Genève te hebben.

De E-type 60 Collection-wagens, die per twee worden verkocht (een E-type 60 Edition coupé en een E-type 60 Edition roadster), zijn respectievelijk afgewerkt in de exclusieve lakkleuren ‘Flat Out Grey’ en ‘Drop Everything Green’. Deze kleuren zijn geïnspireerd op de originele kleuren uit 1961 en zullen op geen enkele andere Jaguar worden gebruikt.

De auto's beschikken ook over een reeks unieke E-type 60-designelementen, ontworpen in samenwerking met Jaguar Design Director Julian Thomson. Enkele subtiele verbeteringen, zoals de handgeschakelde vijfversnellingsbak en verbeterde koeling, komen van hun kant het gebruikscomfort en rijgemak ten goede, terwijl het Jaguar Classic-infotainmentsysteem een ingebouwd satellietnavigatiesysteem en bluetooth-connectiviteit biedt.

De meest opvallende blikvanger van de speciaal geproduceerde wagens is een gravure door kunstenaar en ontwerper King Nerd op de middenconsole van elke auto, die verwijst naar de routes die de originele wagens aflegden van Coventry naar Genève. Elk kunstwerk is het resultaat van meer dan 100 uur handwerk, uitgevoerd in overleg met de eigenaar.

Dan Pink, Director van Jaguar Classic, vertelde: “Zestig jaar na zijn onthulling op het autosalon van Genève in maart 1961 krijgt de E-type het ultieme verjaardagscadeau van het getalenteerde Jaguar Classic-team: de E-type 60 Collection. De aandacht voor details laat geen twijfel bestaan over de liefde die onze ontwerpers, ingenieurs, vaklui en partners bij dit project aan de dag hebben gelegd. Met hun exquise details en verbeterde gebruiksgemak zullen deze E-types hun selectieve eigenaars nog tientallen jaren trots en genot bieden, te beginnen met de unieke bedevaart van Coventry naar Genève voor onze zes klanten en hun gasten in de zomer van 2022.”

De E-type 60 Collection, die wordt gerestaureerd en verfijnd door de experts van Jaguar Classic in Coventry, combineert een onberispelijke kwaliteit met een uitzonderlijke technische knowhow.

De voornaamste mechanische upgrade is een speciaal ontwikkelde handgeschakelde vijfversnellingsbak met synchromesh op alle verhoudingen, schroefvormige tandwielen en een versterkte behuizing in gegoten aluminium voor een grotere betrouwbaarheid en duurzaamheid, evenals kortere overbrengingsverhoudingen en soepelere schakelovergangen.

De 265 pk sterke 3,8-liter XK-zescilindermotor plukt de vruchten van een authentieke lichtmetalen radiator in de stijl van 1961, met een elektrische koelventilator en elektronische ontsteking voor dagelijks gebruiksgemak, evenals een uitlaatsysteem in gepolijst roestvrij staal. Dit nieuwe uitlaatsysteem is qua afmetingen identiek aan het standaard zachtstalen systeem maar produceert een iets diepere klank en biedt een langere levensduur.

De meest opvallende blikvanger is de unieke staalgravure, gemaakt door de prominente kunstenaar en wereldwijd toonaangevende graveerder, King Nerd. Johnny ‘King Nerd’ Dowell heeft de roestvrijstalen middenconsoles van de twaalf auto’s getooid met een op maat gemaakte ets, die relevant is voor elke E-type 60 Edition.

Elke coupé met lederen bekleding in Smooth Black beschikt over een gestileerde routekaart die de voornaamste plaatsen op de route van Bob Berry aangeeft, aangevuld met een schets van de E-type en de woorden “I thought you’d never get here” (ik dacht dat je hier nooit zou geraken), als verwijzing naar de reactie van Jaguar-oprichter Sir William Lyons toen Bob luttele minuten voor de onthulling arriveerde in Genève.

Voor de zes roadsters met lederen bekleding in Suede Green volgt de gravure de route die Dewis aflegde op zijn last-minuterit naar Zwitserland, met een schets van de auto en een ander citaat van Lyons – ditmaal met zijn instructies aan Norman: “Drop everything and bring the open top E-type over” (laat alles vallen en breng de open E-type naar hier).

Johnny Dowell, kunstenaar en ontwerper ‘King Nerd’, vertelde: “Dit was een fantastische gelegenheid om de verhalen van twee epische ritten door twee Jaguar-legendes te ontwerpen en in deze iconische en bijzondere wagens te graveren. Ze vormen een permanente herinnering aan de verjaardag, en de nalatenschap van Bob Berry en Norman Dewis zal overal met deze E-types meereizen, waar ze ook belanden.”

Behalve de middenconsole zijn ook het motorkaplogo, de wijzerplaat in de toerenteller, de brandstofdop en de chassisplaat afgewerkt met een E-type 60-herdenkingslogo, ontworpen door Jaguar Design en getooid met de jaartallen ‘1961-2021’. Op het lichte stuurwiel in beukenhout, dat perfect overeenkomt met het stuur uit 1961, staat een claxonknop in 24-karaats goud.

Elke auto wordt geleverd met een op maat gemaakte E-type 60-hoes, gereedschapsrol en opbergtassen om de verbeteringen compleet te maken en de aandacht voor details in elk voertuig te illustreren.

In de zomer van 2022 zullen de zes klanten en hun gasten met hun wagens deelnemen aan de ultieme E-type-bedevaart, een rit van Coventry naar Genève om hun eigen herinneringen te creëren met de E-type.Zo kunnen ze genieten van een adembenemend landschap, epische wegen – inclusief iconische Alpenpassen – exclusieve verblijven en een gastronomische keuken.

- EINDE -Jaguar Classic onthult E-type 60 Collection_Persbericht.pdf

PDF - 228 Kb

Sociale mediakanalen van Jaguar:

www.facebook.com/JaguarBelux

www.instagram.com/jaguarbelux/

https://www.youtube.com/user/JaguarBELUX

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com of neemt u contact op met:

Annick Van Cauwenberge ​
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T: 03 241 11 35
M : 0476 319 629
E : [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JAGUAR

Over Jaguar

Jaguar bouwt al sinds 1935 spectaculair mooie luxewagens, gedreven door zijn passie om het leven van zijn klanten nog specialer te maken. Het huidige Jaguar-gamma omvat de berlines XE en XF, de XF Sportbrake, de sportwagen F-TYPE, de prestatie-SUV F-PACE, de compacte prestatie-SUV E-PACE en de zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE. Vanaf 2025 zal Jaguar uitgroeien tot een modern, zuiver elektrisch luxemerk met een spectaculair nieuw gamma van emotioneel aantrekkelijke designs en baanbrekende technologieën van de volgende generatie. De reis naar elektrificering is al goed ingezet, met een gamma mild- en plug-inhybrides en volledig elektrische modellen dat vandaag verkrijgbaar is.

 


Newsrooms

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX