JAGUAR-TECHNOLOGIE IS WAKE-UPCALL VOOR BESTUURDERS

  • De slaperigheidsdetectie van Jaguar reageert wanneer de bestuurder tekenen van vermoeidheid vertoont en is standaard op het hele Jaguar-gamma.
  • Door continu duizenden gegevenspunten te berekenen, maant deze technologie de bestuurder al in een vroeg stadium aan om een pauze te nemen wanneer hij tekenen van vermoeidheid vertoont.
  • Uit onderzoek* blijkt dat een op de acht Britse bestuurders toegeeft al eens in slaap te zijn gevallen aan het stuur.
  • 25% van de dodelijke ongevallen wordt veroorzaakt door bestuurders die in slaap gevallen zijn**.
  • De resultaten tonen ook aan dat bijna 37% van de bestuurders weleens zo moe is dat men bang is om in slaap te vallen tijdens het rijden*.
  • Bekijk de film over de slaperigheidsdetectie hier: https://youtu.be/2Asw92Qf06Y
  • De Jaguar E-PACE is configureerbaar op www.jaguar.be, en beschikbaar in België vanaf € 38.100.

Dinsdag 19 november 2019, Antwerpen – Van lange werkdagen tot dagelijkse schoolritten en vaak stresserende pendelritten: Jaguar begrijpt dat het leven voor veel mensen drukker is dan ooit tevoren. We hebben zoveel op ons to-dolijstje dat een op de acht Britse bestuurders toegeeft al in slaap gevallen te zijn aan het stuur* – en dat is de oorzaak van 25% van alle dodelijke ongevallen**.

In het kader van een bredere visie om het leven van bestuurder en passagiers te verrijken en te verbeteren heeft Jaguar de slaperigheidsdetectie ontwikkeld, een technologie die de bestuurder waarschuwt wanneer hij tekenen van vermoeidheid vertoont. Het systeem steunt daarvoor op input van duizenden gegevenspunten, waarvan er sommige elk duizendste van een seconde worden gemeten. Voorbeelden daarvan zijn de elektronische stuurbekrachtiging, de pedaalinput en het algemeen rijgedrag. Complexe algoritmen analyseren deze input om nauwkeurig te bepalen wanneer een bestuurder moe wordt.

De slaperigheidsdetectie, die standaard wordt gemonteerd op de E-PACE en alle andere Jaguar-modellen, detecteert wanneer de bestuurder moe wordt en maant hem aan om een pauze te nemen wanneer nodig. Het instrumentenbord van de E-PACE toont dan een pictogram van een koffiekop en laat een alarm weerklinken wanneer de bestuurder actie moet ondernemen.

Edmund King, directeur van het AA Charitable Trust, verklaarde: “De statistieken rond slaperigheid aan het stuur zijn alarmerend, zeker als je bedenkt dat het probleem vaak niet wordt gerapporteerd. Elke maatregel die het risico op vermoeidheid aan het stuur beperkt, zoals de slaperigheidsdetectie van Jaguar, is meegenomen. De enige echte remedie tegen vermoeidheid is rusten. Wanneer bestuurders moe zijn of door hun auto worden gewaarschuwd voor mogelijke vermoeidheid, moeten ze op de eerstvolgende veilige plek stoppen, een cafeïnedrank drinken en even slapen.”

David Willey, Senior Manager Assisted and Automated Driving Attributes bij Jaguar, vulde aan: “Bij Jaguar bestuderen we voortdurend de jongste nieuwigheden op het gebied van veiligheid en ontwikkelen we innovatieve technologieën om de rijervaring beter, veiliger en aangenamer te maken. De slaperigheidsdetectie wordt net als diverse andere geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) standaard aangeboden op het hele Jaguar-gamma.”

Ook beschikt de Jaguar E-PACE over een waaier aan andere geavanceerde rijhulpsystemen om de bestuurder en zijn passagiers te beschermen. Zo is elke Jaguar standaard uitgerust met een automatisch noodstopsysteem, rijstrookassistent, cruisecontrol met snelheidsbegrenzer, parkeersensoren voor- en achteraan en een naar achteren gerichte parkeercamera.

De unieke combinatie van een sportieve look, een dynamisch rijgedrag en innovatieve veiligheidsvoorzieningen maken de Jaguar E-PACE tot een erg leuke en veilige auto. De SUV die u nooit moe wordt, is in België verkrijgbaar vanaf € 38.100 en is te configureren op www.jaguar.be

 

* Onderzoek door het AA Charitable Trust. AA-Populus 11-17 september 2018. Online enquête bij 20.561 bestuurders

** ‘Fitness to Drive’-rapport 2016 van de Parliamentary Advisory Council for Transport Safety (PACTS)

 

EINDE
Aantekeningen voor redacteurs:

Over de E-PACE

Alle Jaguars, waaronder ook de E-PACE, hebben vijf sterren behaald bij de Euro NCAP-crashtests en behoren dus tot de veiligste auto’s op de markt. De E-PACE biedt een uitstekende bescherming voor volwassenen, kinderen en voetgangers en scoorde uitstekend in alle categorieën. Zijn complete gamma standaard veiligheidssystemen, waaronder het noodstopsysteem, de rijstrookassistent en de cruisecontrol met snelheidsbegrenzer dragen bij tot een betere bescherming.

Over het AA Charitable Trust:

Het Automobile Association Charitable Trust (AA) is de grootste automobielorganisatie van het Verenigd Koninkrijk en levert al meer dan honderd jaar diensten aan bestuurders. Van de allereerste pechpatrouilles tot piloottests met geconnecteerde auto’s. De AA begrijpt als geen ander de kunst om nieuwe technologieën en innovaties te omarmen om bestuurders beter te dienen. De AA organiseert ook campagnes om de verkeersveiligheid van alle weggebruikers in het Verenigd Koninkrijk te verhogen. De ‘Drowsy Driver’-campagne rond vermoeidheid bij bestuurders toonde aan hoe belangrijk het is dat bestuurders wanneer nodig een pauze nemen.


PB_JAGUAR-TECHNOLOGIE IS WAKE-UPCALL VOOR BESTUURDERS.pdf

PDF - 352 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JAGUAR

Over Jaguar

Jaguar bouwt al sinds 1935 spectaculair mooie luxewagens, gedreven door zijn passie om het leven van zijn klanten nog specialer te maken. Het huidige Jaguar-gamma omvat de berlines XE en XF, de XF Sportbrake, de sportwagen F-TYPE, de prestatie-SUV F-PACE, de compacte prestatie-SUV E-PACE en de zuiver elektrische prestatie-SUV I-PACE. Vanaf 2025 zal Jaguar uitgroeien tot een modern, zuiver elektrisch luxemerk met een spectaculair nieuw gamma van emotioneel aantrekkelijke designs en baanbrekende technologieën van de volgende generatie. De reis naar elektrificering is al goed ingezet, met een gamma mild- en plug-inhybrides en volledig elektrische modellen dat vandaag verkrijgbaar is.

 


Newsrooms

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX